Tau Fu Fa

Pencuci mulut yang disukai ramai
Created on : 25-04-2009
308Share
Bahan-bahan ( 10 orang )
- 300gm Kacang Soya
- 2 litre Air
- * 2 ½ sudu besar Tepung jagung
- * ½ sudu teh Curdling powder (boleh didapati di kedai jual bahan2 kek)
- * ¼ cawan Air masak
- 1-2 helai Daun pandan (ikut suka)
- Air gula putih atau merah
Cara-cara
- Basuh kacang soya (kosek-kosekkan) & rendam selama 4-5 jam. Jangan terlalu lama nanti tau fu fa akan berair.
- Kisar kacang soya bersama 2 litre air & tapis menggunakan kain muslin. Kalau tak ada kain muslin boleh gunakan tapis teh kain (mcm kedai mamak guna)
- Masukkan daun padan & masak air soya hingga betul-betul mendidih. Tapi kena hati-hati, jangan sampai melimpah keluar.
- Sementara menunggu air soya tadi mendidih, dalam mangkuk berasingan campurkan bahan-bahan yang bertanda * - tepung jagung, serbuk CDL & air
- Sediakan thermos nasi (bekas tahan panas untuk memastikan tau fu fa sentiasa panas dan menjadi keras).
- Tuang dengan segera air soya yang telah mendidih kedalam bekas. Bacuhan tepung jagung dikacau seketika dan masukkan kedalam air soya panas cepat-cepat. Kacau rata sekejap dan tutup. Biarkan selama 30 minit atau agak2 dah boleh dimakan.
- Bila tau fu fa dah siap, atas tu akan mcm berkepala (boleh makan atau buang). Dah boleh mkn bersama air gula
No comments:
Post a Comment